به گزارش مشرق، تحقیقات جدید صورت گرفته در اندیشکده رند، این فرضیه که ایران بیشترین مسئولیت در گسترش ویروس کرونا در کشورهای شورای همکاری خلیج فارس داشته را رد میکند.
اندیشکده «رَند» با ارائه تحلیلهایی در یک گزارش جدید عنوان کرده که خطر ورود ویروس کرونا به منطقه غرب آسیا از خارج از این منطقه بیشتر بوده است.
بیشتر بخوانید:
گافهای عجیب مستند بی بی سی درباره ماهان و کرونا
این اندیشکده آمریکایی در این گزارش از ابزار تصویرسازی ترافیک هوایی کووید-۱۹ استفاده کرده تا راههای احتمالی انتقال این ویروس به امارات و دیگر کشورهای شورای همکاری خلیج فارس را بسنجد.
رند همچنین نوشت، این ابزار با آمار مبتلایان به کرونا از سوی دانشگاه جان هاپکینز و همچنین با آمار سفرهای هوایی از سوی انجمن بینالمللی حملونقل هوایی ترکیب شده است.
بر اساس مقالهای که وبگاه «صدای آمریکا» در ماه مارس ۲۰۲۰ منتشر کرد، افراد بسیاری از جمله مقامات آمریکایی، عنوان کردهاند که ایران مسئولیت بیشتری در گسترش ویروس کرونا در کشورهای شورای همکاری خلیج فارس داشته است. تحلیلها در این گزارش بر اساس آمار این بیماری در دیگر کشورها و در میزان سفرها از این کشورها به کشورهای شورای همکاری خلیج فارس بین ژانویه تا فوریه ۲۰۲۰ ارائه شدهاند. در این دوره زمانی تعداد مبتلایان به ویروس کرونا در امارات از صفر به ۱۶ مورد افزایش یافت.
رند در ادامه نوشت، این دیدگاه از نزدیکی جغرافیایی ایران به این کشورها و دشمنیهای منطقهای علیه ایران نشأت گرفته است.
این اندیشکده در ادامه نوشت، با این حال، در بیست و هشتم ژانویه ۲۰۲۰، حدود ۹۰ درصد خطر انتقال ویروس کرونا به امارات از سفرهای هوایی چین به این کشور نشأت گرفته است. بقیه خطر انتقال این ویروس به امارات از مسافران کشورهای دیگر در آسیا نشأت گرفت. در ۲۹ فوریه، خطر انتقال ویروس کرونا به این کشور حدود ۴۶ برابر شد.
بر اساس تحلیل انجام شده از سوی این اندیشکده، کره جنوبی بزرگترین منشأ مسافران بیمار به امارات را داشته است، ایتالیا و چین نیز بعد از این کشور بزرگترین خطر گسترش این ویروس در این کشور را به همراه داشتهاند.
ایران که نزدیکترین کشور به امارات است و در ماه فوریه ۲۰۲۰ آمار چشمگیری در تعداد مبتلایان به کرونا را داشت، کمتر از ۲ درصد در خطر انتقال این ویروس به امارات نقش داشته است. خطر نشأت گرفته از ایران در ششم مارس ۲۰۲۰، تنها به ۷ درصد رسید که این آمار حدود یک چهارم خطر نشأت گرفته از ایتالیا بوده است.
رند با اشاره به اینکه تحلیلهای مشابهی نشان میدهند که ایران کمترین عامل شیوع ویروس کرونا در کشورهای شورای همکاری خلیج فارس بوده، نوشت، بعد از بیست و هشتم ژانویه، حدود ۵۹ درصد خطر انتقال ویروس کرونا به عربستان سعودی از مسافران چینی نشأت گرفتند. بعد از بیست و نهم ژانویه نیز بحرین بیشترین خطر (۴۲ درصد) انتقال این ویروس به عربستان را به همراه داشت.